Hantverksfamiljen i toppklass
Vi har träffat familjen von Geijer som driver Gränsö slotts ljusstöperi. Hur började allt egentligen, och hur är det att driva ett hantverksföretag 2020? Det och mycket annat pratar vi om i tredje delen av en serie företagsporträtt du under sommaren hittar här på 365-bloggen.
Familjen von Geijers hantverk har anor flera generationer tillbaka i tiden. Det började med att en prästfru i Håtuna började ta tillvara på de överblivna ljusstumparna från kyrkan. De stöps på nytt, och hantverket fördes ned till nästa generation, och efter det även till nästa. När Ragnar von Geijer gifte sig med frun Ebba i Stockholm 1985 började paret experimentera med ljusen.
– Vi bröt upp formerna. Istället för vanliga raka ljus, testade vi andra former. Det slog väl ut, berättar Ebba von Geijer och berättar hur den lilla verksamheten i hemmet till slut ledde till ett ljusstöperi.
Tillsammans valde man noggrant ut ljusens ingredienser, för att få den bästa ljusmassan och de bästa vekarna. Så småningom valde man att flytta, från storstaden till den lilla skärgårdsstaden Västervik. Där öppnade man upp ett ljusstöperi vid Gränsö slott, innan man flyttade till den nuvarande lokalen vid Kulbacken.
– Våra ljus är gjorda utan palmolja av rena ingredienser. Hållbarhet är jätteviktigt i vårt arbete, många använder ljusen som konstverk och det är därför viktigt att de håller i många, många år utan att tappa form eller gulna, säger Ebba och fortsätter:
– Trots att våra ljus är dyrare per styck är priset per brinntid lägre än hos många andra ljus.
Det traditionella hantverket har nu förts vidare av Ragnar och Ebba till sönerna Pontus och Mårten Ljusstöperiet nedanför kulbackens kulle drivs nu av hela familjen och håller öppet alla dagar under sommaren. För familjen är det viktigt att det traditionella hantverket får leva kvar.