Slutet sällskap – tre starka ordnar
Vissa mer eller mindre hemliga, andra tämligen öppna. Mitt bland oss finns en mängd sammanslutningar av män och kvinnor som träffas bakom stängda dörrar. Möt fyra av dem.
DELTA SIGMA
Zackarias Kenndal, stormästare Delta Sigma
Vad karaktäriserar er orden?
– Den starka gemenskapen samt ett gemensamt intresse för musik och poesi.
Vad visste du om den innan du blev invald?
– Inte speciellt mycket mer än att jag hade bekanta som var medlemmar och som verkade trivas.
Hur kom det sig att du tackade ja till att vara med?
– Dels för att jag hade bekanta inom orden, dels för att jag var nyfiken på Delta Sigma. Det har varit ett av mina bästa beslut, och jag har inte fått anledning att ångra det.
Vad minns du från invigningsritualen?
– Inför den kände jag mig såklart nervös, men samtidigt väldigt nyfiken. Nervositeten avtog väldigt snabbt och jag kände mig direkt väldigt välkomnad. Strax efter invigningen väcktes en stark känsla av entusiasm inför framtiden. Tanken att få fortsätta utforska vad Delta Sigma verkligen är var något som lockade mycket.
Vad är syftet och målet med er orden?
– Att främja kreativiteten och inte låta den kulturella delen av samhället dö ut. Det blir allt färre unga som spelar instrument och engagerar sig i litteratur. Delta ger unga killar chansen att utvecklas som personer och knyta band med både äldre och yngre. Målet med vår orden är att den ska fortsätta verka för framtida generationer och samtidigt bevara våra traditioner.
Hur skulle du beskriva er verksamhet?
– Vi har flera månatliga sammankomster, där vi ägnar oss åt musik och dikter. Såklart kan vi inte dela med oss av allt vi gör, men om man vill få en bättre uppfattning av vad vi sysslar med så är man varmt välkommen att besöka Delta Sigmas vårsoaré som tar plats en gång varje år i Marieborgskyrkan. Där läser vi upp egenskrivna dikter och bjuder på musikframföranden.
Hur bär ni er åt för att hålla er relevanta – ni känns ju ganska statiska och analoga i en föränderlig, digital och flyktig värld?
– Absolut, så kan vi kännas statiska och analoga, men å andra sidan så är det lite charmen med just Delta Sigma, att ha kunnat verka sedan 1867 och fortfarande vara relevanta trots att det mesta går till på samma sätt inom orden än idag. Självklart har orden fått modifieras och anpassas en aning till följd av att världen och samhället runt omkring har förändrats, digitaliserats och moderniserats men i det stora hela så anser vi att det är viktigare att värna starkt om våra traditioner och bibehålla den mer klassiska känslan inom Delta, snarare än att modernisera och förändra orden endast för att ”bli mer relevanta”. Anledningen till att Delta Sigma har kunnat hålla sig relevanta tror jag huvudsakligen beror på den starka gemenskap som finns inom Delta, vilket resulterar i ett stort driv hos de aktiva bröderna att föra gemenskapen vidare.
Skulle du säga att ni är en inkluderande eller exkluderande orden?
– Det är inte ovanligt att Delta Sigma uppfattas som en exkluderande orden av personer utanför orden, just på grund av att det endast är en liten andel av alla elever på skolan som är medlemmar i Delta Sigma. Inom orden är vi däremot väldigt inkluderande och Delta bygger på en stark sammanhållning där alla medlemmar är delaktiga och bidrar till orden. Vi i Delta anordnar även festiviteter och andra aktiviteter som inkluderar hela skolan.
Hur sker urvalet av medlemmar?
– Oftast har man en ganska bra uppfattning kring vilka som troligtvis skulle passa bra och trivas i Delta. Med medlemmar i 1:an, 2:an och 3:an har vi i stort sett alltid någon som känner till olika möjliga framtida medlemmar som besitter några av de egenskaper vi gärna söker.
Vad har du för råd till den som vill öka sina chanser att bli invald?
– Vi ser gärna att man har kunskaper eller ett intresse för antingen musik eller litteratur, gärna båda. En egenskap vi värdesätter högt är också att man har tålamod och ett starkt driv, är man driven och visar att man gärna lär sig nya saker, exempelvis ett instrument, och är villig att lägga ned tid på det man tycker om visar på en stark karaktär vilket är något vi gärna ser inom Delta Sigma. Slutligen vill vi självklart ha personer som är kamratliga och gärna lite utåtriktade.
Vilken är den vanligaste fördomen kring er orden?
– Just inom Delta Sigma har vi länge präglats av den myt om att det skulle förekomma alkohol eller någon form av förnedring i samband med våra intagningar, detta är något som inte sker idag och inte har skett under Deltas existens. Vanligtvis när detta kommer på tal så har Delta Sigma blandats ihop med andra gymnasieordnar vilket är något som stundtals kan göra det svårt för oss att hitta nya medlemmar då både föräldrar och möjliga framtida medlemmar kan bli skrämda eller oroliga, men detta är som sagt något som inte stämmer, det finns inga som helst krav att man ska förtära alkohol för att kunna vara en del av Delta Sigma.
Men är det inte lite av sektkänsla över ordenssällskap, trots allt?
– Nej, någon sektkänsla är det inte, vi är som vilket annat sällskap eller förening som helst. Likt en fotbollsförening eller en schackklubb delar vi medlemmar i Delta Sigma diverse olika intressen och dessa intressen är det som binder oss samman. Enda skillnaden jämfört med andra sällskap eller föreningar är att vår verksamhet är lite mindre tillgänglig för utomstående.
Vad är det mest aparta ni har för er?
– Kanske att vi är klädda i frack vid högtidliga tillfällen och olika tillställningar som exempelvis vårsoarén. I vår ålder är det inte så vanligt.
DET HÄR ÄR DELTA SIGMA
Verksamma sedan år: 1867, vilket gör Delta Sigma till Sveriges äldsta gymnasieorden.
Riktar sig till: Killar som är elever på Västerviks Gymnasium.
Antal aktiva medlemmar idag: 22 stycken.
Ledord: Kamratskap och fri konst.
—
ODD FELLOW
Sören Åkesson, övermästare Logen 25 Orion, Lilian Simensen, övermästare Rebecka Logen
Vad karaktäriserar er orden?
– Odd Fellow är en religiöst och politiskt obunden, internationell orden med gamla anor. Vårt liv och det vi gör ska alltid genomsyras av uppriktig vänskap och oegennyttig människokärlek samt omtanke om våra medmänniskor. Vi är övertygade om att det leder till en bättre värld.
Vad visste du om Odd Fellow innan du blev invald?
Sören: – Det jag fått med mig genom kontakter, och genom den information jag kunde söka själv på Odd Fellows hemsida.
Lilian: – Jag hade hört talas om den genom min moster och en god vän som själva är systrar i Odd Fellow.
Hur kom det sig att du tackade ja till att vara med?
Sören: – Jag blev tillfrågad av en bekant och informerad om ordens verksamhet, vilket låg i linje med mina värderingar.
Lilian: – Jag var under min arbetsverksamma tid tillfrågad flera gånger, men ansåg inte att tiden räckte till då. När jag senare hade flyttat till Västervik fick jag frågan att bli en Rebeckasyster av en granne. Ett bra sätt att skapa sig nya bekanta och fina vänner som nyinflyttad.
Vad minns du från invigningsritualen?
Sören: – En stark upplevelse; spännande, högtidlig, rogivande.
Lilian: – Väldigt högtidligt. En stark upplevelse. Rogivande för själen.
Vad är syftet och målet med er orden?
– Våra medlemmars uppgift är att sprida vänskapens, kärlekens och sanningens grundsatser bland medmänniskorna och att utöva medmänsklighet. Ord är inte tillräckligt, våra lärdomar måste omsättas i praktiska handlingar och var och en bidrar efter sin förmåga, i sin vardag, till mänsklighetens väl. Vårt fokus ska vara att göra världen bättre för alla som lever i den. Vi menar att allt som vi vill att andra ska göra för oss, ska vi också göra för våra medmänniskor.
Hur skulle ni beskriva er verksamhet?
– Genom välgörenhet. Vi tar hand om varandra och vi stöttar och hjälper den som är sjuk eller nödställd. Vi bidrar till lokala och internationella välgörenhetsprojekt, vi tar farväl av bortgångna systrar och bröder, och vi bidrar till projekt för behövande barn. Odd Fellow har fyra budord: att besöka de sjuka, hjälpa de nödställda, begrava de döda och uppfostra de föräldralösa.
Hur bär ni er åt för att hålla er relevanta – ni känns ju ganska statiska och analoga i en föränderlig, digital och flyktig värld?
– Vi är både digitala och analoga. Vi är en gammal orden med en arbetsordning som reglerar verksamheten. Idag är Odd Fellow Sveriges största ordenssällskap och vi finns på de flesta större orter i landet, där vi representeras av systra- respektive brödraloger.
Skulle ni säga att ni är en inkluderande eller exkluderande orden?
– Inkluderande, i allra högsta grad.
Hur sker urvalet av medlemmar?
– Den som söker sig till oss blir efter omröstning invigd i vår orden. Genom en vacker och stämningsfull gradgivning får den nya medlemmen ta del av gradens budskap och det vår orden vill förmedla. Gradgivningarnas innehåll är hemligt. Tanken är att man inte i förväg ska känna till innehållet. Det gör att upplevelsen och budskapet blir starkt och betydelsefullt.
Vad har ni för råd till den som vill öka sina chanser att bli invald?
– Kontakta någon som är med i Odd Fellow, och sök information på hemsidan, där du också kan göra en intresseanmälan. Den som söker inträde i vår orden får inte ha begått allvarliga brott, vara minst 18 år och inte stå under förvaltarskap enligt föräldrabalken. Vi är religiöst obundna. Det är vår ordens etiska budskap som förenar oss. Vid invigning i orden avläggs ett högtidligt löfte att man aldrig för oinvigda ska avslöja vad som sker under gradgivningen. Det löftet gäller för all framtid.
Vilken är den vanligaste fördomen kring er orden?
– Att det förekommer hemliga ritualer.
Men är det inte lite av sektkänsla över ordenssällskap, trots allt?
– Absolut inte, vi är en sluten orden som idkar välgörenhet. Kvällen börjar med ett möte i ordenssalen. Då avhandlas frågor där logens medlemmar fattar beslut som rör logens verksamhet. Men mötets främsta syfte är att vi får tillfälle att fördjupa oss i frågor kring vår värdegrund och våra ledord vänskap, kärlek och sanning. Ibland har vi gradgivning, då vi får vara med om extra högtidliga ceremonier med rituella inslag, som syftar till ökade kunskaper om och förståelse för vår ordens budskap och mål. Ritualerna härstammar från vår ordens grundande, men är lika aktuella idag. Efter mötet samlas vi för gemensam måltid, som vid gradgivningskvällar är lite extra högtidlig. Kvällar utan gradgivning är av enklare karaktär och erbjuder ofta någon programpunkt eller underhållning som musik eller intressanta föredrag. Vid måltiden får vi möjlighet att umgås med och lära känna våra ordenssyskon under trevliga former. Många vittnar om att just gemenskapen är en oerhört viktig pusselbit i livet som Odd Fellow. Här skapas många trofasta och livslånga vänskapsband.
Vad är det mest aparta ni har för er?
– Vi har inga aparta budskap. Vi har ett budskap, som är ständigt aktuellt: att vi ska ta hand om varandra!
DET HÄR ÄR ODD FELLOW
Verksamma sedan år: Första svenska Logen bildades i Malmö 1884. Logen 25 Orion Västervik bildades den 26 april 1902.
Riktar sig till: Logen 25 Orion vänder sig till män och Rebecka Logen till kvinnor.
Antal aktiva medlemmar idag: 135 bröder och 166 systrar.
Ledord: Vänskap, kärlek och sanning.
—
En bra bit av Ladies Circle samlade. Översta raden från vänster: Astrid Åkerblom, Christin Wahlman, Elin Nilsson, Matilda Eliasson, Sofie Petersson, Petra Axelsson. Mellersta raden från vänster: Ellen Melkersson, Lotti Jilsmo, Linda Jansson, Anna Bengtson, Klara Linnteg. Längst fram: Tova Nilsson.
LADIES CIRCLE
Elin Nilsson, sekreterare Ladies Circle
Vad karaktäriserar er orden?
– Ladies Circle är en internationell, ideell förening eller organisation för kvinnor upp till 45 år. I vår logga finns sex hjärtan: vänskap, ärlighet, kärlek till sin nästa, öppenhet, positivitet och tillit.
Vad visste du om den innan du blev invald?
– Jag hade gästat ganska många möten innan så jag hade en bra inblick. Min första bild av LC var att det möjliggjorde mycket nätverkande.
Hur kom det sig att du tackade ja till att vara med?
– Jag kom i kontakt med Ladies Circle via en vän.
Vad minns du från invigningsritualen?
– Att det var välkomnande och trevligt!
Vad är syftet och målet med er orden?
– Vår målsättning som förening är att vi ska vidga vår intressesfär, öka vår förståelse för andra människors åsikter och levnadsvillkor, samt medverka för internationell förståelse och vänskap. Föreningen har sedan starten haft fokus på välgörenhet. Detta sker på klubbnivå samt nationellt och internationellt genom ideellt arbete, aktiviteter eller insamlingar av olika slag. Klubbverksamheten är kärnan i vår organisation och i Västervik träffas vi varannan torsdag.
Hur skulle du beskriva er verksamhet?
– Vi träffas på lokal, regional, nationell och internationell nivå och gör roliga saker och aktiviteter tillsammans. Vi ägnar oss bland annat åt företagsbesök, föreläsningar och olika projekt. När vi ses blir det inte alltid bara trevligt umgänge utan ofta utvecklande aktiviteter och annat som berikar ens liv. LC ska ge energi och vara roligt!
Hur bär ni er åt för att hålla er relevanta?
– Vi tänker ofta nytt och en stor del av LC handlar för mig just om personlig utveckling och att se framåt. Medlemskapets övre åldersgräns innebär att föreningen på ett naturligt sätt förnyas och att fler ges möjlighet att vara en del av nätverket.
Skulle du säga att ni är en inkluderande eller exkluderande orden?
– Min syn på LC som förening är att vi har ett öppet synsätt och vårt motto ”Friendship & Service” genomsyrar organisationen oavsett vilket möte du besöker eller vilken LC-syster du träffar.
Vad har du för råd till den som vill öka sina chanser att bli invald?
– Börja gästa möten för att få en bra förståelse för vad vi gör och vad som krävs av en medlem. Ett medlemskap i LC innebär ett engagemang där du förväntas bidra till klubbens verksamhet och utveckling.
Vilken är den vanligaste fördomen kring er orden/ordnar i allmänhet?
– Märkliga ritualer, mycket hemligheter och sektkänsla, haha.
Vad är det mest aparta ni har för er?
– Börja gästa så får du se!
DET HÄR ÄR LADIES CIRCLE
Verksamma sedan år:
Grundades 1936 i England och har funnits i Västervik sedan 1964. Riktar sig till: Kvinnor upp till 45 år.
Antal aktiva medlemmar idag: Mer än 30 000 stycken globalt, 1 637 stycken i Sverige och 15 stycken i Västervik.
Ledord: Vårt motto är ”Friendship & Service”.
—
ORDEN ÄR FITT
I Västerviks kommun finns bland annat sällskapen Gamla Druidorden, Hera Orden, Frihetsorden, Svinryttarorden, Odd Fellow, C.C, Ladies Circle, Tempel Riddare Orden, Delta Sigma, Frihetsbröderna, Bifrostorden, Svenska Frimurare Orden, Rebecka Logen, Round Table.