Lokalt drönarprojekt störst i Europa
VÄSTERVIK I EUROPAFRAMKANT
Drönarnas framtida betydelse för människan och samhället börjar i Västervik. Det är något som vi skrivit om och konstaterat i tidigare nummer. Ett lokalt drönarprojekt som är så stort, coolt och viktigt nog att inte göra ständiga uppdateringar om.
Thomas Ragnarsson är, när han inte till vardags driver teknik- och managementbolaget Blue Partner, projektanställd av Västervik Framåt för att kratta terrängen och bereda väg för en av de kanske mest spännande och viktigaste drönarsatsningarna i Europa. Det visar sig nämligen att Västervik är som klippt och skuret för att testa, undersöka och utveckla drönares framtida kapacitet och användningsområden. Det är som att Västervik blivit utvalt, att drönarframtiden är upp till oss nu.
Vad innebär det att Västervik har fått ett nationellt drönarcentrum?
– Ett nationellt centrum för drönare innebär en helt ny arena och nya möjligheter för Västervik. Centrumbildningen skapar förutsättningar för ny teknik, nya företag som vill etablera sig, nya utbildningsmöjligheter i en glödhet bransch och även en internationalisering av näringslivet långt utanför kommunens gränser. Detta är för hela Europa en unik möjlighet att på ett säkert sätt utveckla drönarsystem, utbildningar, certifieringar med mera för såväl nationella som internationella kunder. Västerviks kommun kan alltså nu ta lead i en bransch som omfattar alla segment i samhället och som kommer att påverka oss alla i framtiden. En framtid som är faktiskt redan här.
Och om vi skall försöka ringa in centrumet mer fysiskt konkret?
– Transportstyrelsen har beviljat Drone Center Sweden AB:s ansökan om att få upprätta en geografisk UAS-zon inom Västerviks kommun. Zonen är cirka 30 x 60 km (1 800 km²) stor och är indelad i fyra delområden. Transportstyrelsen har i sina pressreleaser varit tydliga med att denna satsning i Västervik är början på ett nationellt centrum för drönarutveckling.
"Drönarteknik är en miljardindustri och Västervik har med Drone Center Swedens testområde, Europas största testbädd, som dessutom omfattar alla terrängtyper och olika typer av infrastruktur som finns i landet, förutom högalpin terräng."
Varför just Västervik?
– Att valet har fallit på Västervik är bland annat beroende av att området har väldigt låg frekvens av passerande eller landande respektive startande flygplan och att testverksamheten i väldigt liten omfattning påverkar reguljär-, allmän- och alla former av räddningstjänstflyg. De fyra delområdena i zonen kan vart och ett avlysas för annan flygtrafik under den tid som testerna pågår vilket ger ett tydligt juridiskt skydd för verksamheten.
Men det måste finnas instanser som kräver tillgång till zonen tjugofyrasju?
– De rutiner som framtagits tillsammans med våra flygtrafikledningsorgan nationellt, säkerställer att nödvändig trafik som exempelvis ambulansflyg, övrig räddningstjänst, polis och Försvarsmakten kan passera eller landa i området även under pågående tester.
Man vädrar riktigt cool och högkompetent arbetskraft?
– Unga välutbildade människor med bakgrund i Västervik kan komma tillbaka och bilda nya företag eller hitta sin utkomst i andra företag inom drönarbranschen i en bygd som de känner som hemma. Kan vi sedan utveckla utbildningar med flyg-/drönaranknytning, kanske med riksintag, så kan vi behålla de talanger som redan i unga år flyttar på sig för att hitta intressanta utbildningar. Ett helt nytt kompetensområde vecklas ut inom både utbildning och arbetsmarknad i Västervik.
Och allt är på plats för att dra i gång det?
– Drönarteknik är en miljardindustri och Västervik har med Drone Center Swedens testområde, Europas största testbädd, som dessutom omfattar alla terrängtyper och olika typer av infrastruktur som finns i landet, förutom högalpin terräng.
Vad är det som gör att Västervik lämpar sig så bra för testning av den här typen av förarlösa farkoster?
– Västerviks fantastiska skärgård, dess djupa skogar, sjöar och vattendrag samt järnvägar, kraftledningar, vägsystem med mera, ger oändliga möjligheter att testa och utveckla framtidens obemannade system, såväl i luften som på marken, under eller på vattnet. Västerviks flygplats är ett naturligt nav för testverksamheten och ger kunderna möjlighet att flyga direkt till testområdet för sina tester och sedan snabbt lämna efter genomfört uppdrag. Vid flygplatsen finns även möjlighet att skapa en infrastruktur för företagsetableringar med mera.
Och när börjar vi se de etableringarna?
– Den första etableringen pågår redan nu genom byggnation av två hangarer för ACC Innovation AB som flyttar all sin testverksamhet till Västervik. ACC Innovation bygger och testar den för närvarande största civila drönaren i världen, vilket redan har uppmärksammats internationellt.
Det låter ganska nischat, eller är denna satsning för flera branscher och samhällssegment?
– Västerviks kommun har även ett stort intresse för verksamhetens art, då nyttjande av drönare har framtidspotential för flera av de näringar som finns inom kommunens område, inte minst de gröna näringarna. Drönare kan även vara av intresse för framtida bruk inom några av kommunkoncernens egna verksamheter såsom räddningstjänst, miljö, fastigheter, vatten och energi.
Inom vilka områden är det man testar och vilka syften kommer drönarna att tjäna?
– All verksamhet i samhället kommer ha nytta av drönarteknik, det är bara fantasin som sätter begränsningarna. Redan idag arbetar många stora företag med tester och utveckling av drönartekniken. Exempelvis används det för att inspektera rotorbladen på vindkraftverk, transporter av olika slag, bevakning av viktig infrastruktur, brandbekämpning och medicintransporter är några verksamheter som redan kommit långt i sin utveckling.
En spin-off-effekt som Västervik kommer att dra nytta av är infrastrukturen runt mobil täckning. För att bemannat och obemannat flyg ska kunna samsas i samma luftrum måste teknik utvecklas för positionering – navigation och kommunikation med drönarna, mellan drönare och bemannade farkoster samt mellan drönarna och flygtrafikledningen. En sådan teknik utvecklas nu i Västervik där GSM-nätet utnyttjas, vilket kommer att ge Västerviksborna en bättre mobiltäckning i den nära framtiden.
Var är ambitionerna med projektet?
– Projektet är en förstudie för att analysera möjliga affärsmöjligheter och samhällsnyttor runt drönarcentrum, ringa in dom möjligheter som skapats av bland annat Transportstyrelsen. Vi har genomfört seminarier med 25 företag där huvudpunkten var en workshop om vad vi behöver utveckla för att komma vidare. I höst ska vi genomföra en större konferens där utställare och drönarexperter kommer samlas under två dagar. Det är Drone Center Sweden som valt att flytta Sveriges största drönarkonferens/mässa, UAS Forum Sweden till Västervik. Mässan kommer att genomföras på Västervik Resort den 7–8 september.
Vad är effekterna av projektet?
– Intresset för drönarteknik är enormt. Jag själv var med i avregleringen av Telecom i slutet av 90-talet och jag ser många liknelser med denna teknik och intresset från marknaden. Tekniken utvecklas i rasande takt och om kapitalet och viljan finns från kommunen och aktörerna kommer detta bli en jättemarknad för Västerviks kommun. Givetvis kommer det ta några år innan full verksamhet rullar ut, men förutsättningar med flygtillstånd är klara för drönarcentrum.
Hur gör vi för att det inte skall stanna bara vid ett projekt när projekttiden är slut?
– Ambitionen är att ett genomförande projekt ska ta vid direkt efter förstudien, där en organisation ska se till att bygga upp en arena för testbädden kring nationellt drönarcentrum i Västervik. Tankar finns om att bygga nya kontor, fler hangarer och verkstäder runt flygplatsen. Även drönarpilots- och drönarteknikerutbildning i kommunens regi är på förslag. Givetvis kommer det behövas kapital och kreativa entreprenörer som vill satsa runt detta. Kommunens roll kommer också bli viktig för att skapa förutsättning med mark och infrastruktur för företag som vill etablera sig.
Västervik365 sa ju det, detta är för spännande för att inte ständigt återkomma till. Vi håller er uppdaterade.