Historiska smaker hos Gustawa
NYTT RESTAURANGKONCEPT
Hur en modern affärskvinnas öden under mitten av 1800-talet i Västervik kom att landa i ett nytt restaurangkoncept på Västerviks mest klassiska restaurangmark. Här är historien om ölbryggaren, entreprenören och pionjären Gustawa Sandberg.
1818 startade Johan Sandberg Västerviks första kommersiella (läs inte svarta) bryggeriverkstamhet i nuvarande Bryggaren på Spötorget i Västervik. 1835 skiljer sig Johan och makan Gustava, han var otrogen och drog till Linköping, och bodelningen och dealen dem emellan blev att all fast och lös egendom samt rätten till bryggerirörelsen tillföll… kvinnan i sammanhanget. Naturligtvis två i sig ovanliga företeelser på den här tiden. Otrohet, antagligen inte så ovanligt, men att skilja sig och att kvinnan tar över affärerna, ja, det stack ju såklart ut i det lutherskt behärskade och konservativa 1800-talssverige.
1830-talets samtid gjorde det inte okomplicerat för det breakande paret att skriva över verksamheten på frun Gustava. Som änka var det lättare att få rätten att driva bryggeri, inte syndiga skilsmässokvinnor, så paret skrev helt enkelt Gustava som änka och Johan som änkling. Johan dog dock kort därefter, så rent tekniskt varade bedrägeriet inte ens ett år. Gustava tog egentligen över en massa skulder. Men som ni vet så krävs det en kvinna för att få saker att hända och Gustava, som hade ruter i sig och skinn på näsan (tänk 1800-talsmycket kvinnoskinn på näsan), lyckades med pannben, smartness och målmedvetenhet vända verksamheten till vinst och på 1840-talet utökade hon verksamheten.
1845 öppnade Stadshotellet på Strömsgatan. Förlagan och ambitionen man utgick ifrån var Brunkebergs Hotell i stora, stora Stockholm, som under första halvan av 1800-talet fördes upp av en av dåtidens mest framstående arkitekter. Västervikarna fick sin största byggnad och ett storstadsmonument, en stolthet att enas kring.
”Skarpöl, Sötöl, Besköl och Dricka på butelj”
Snett över gatan till Stadshotellet drev Gustava Stadskällaren som också flyttade in i Stadshotellet 1845. Gustavas karriär med affärer löpte obehindrat på, hon sålde sina fyra sorters öl – Skarpöl, Sötöl, Besköl och Dricka på butelj – ute på Spötorget, på Stadshotellet och runt om i Västervik och ägde när hon dog 1861 ett stort antal fastigheter.
Men historien är inte slut där. Gustava blev mördad. En medarbetare som hon avskedat på grund av misskötsel, tar en eldtång och slår helt sonika ihjäl Gustava och pigan på fyllan. En stark kvinnas öde får ett tragiskt slut. En kvinna som kanske har betytt mer för krog- och restaurangbranschen i Västervik än vi har begrepp och vett att förstå.
Det är ur den här historien, den här affärskraften och ur Gustavas ande och mod som nu Västerviks Stadshotell, efter 15 år med konceptet Black Rock Grill, lanserar sin nya take på den klassiska restaurangen – Gustawas Kök & Bar. Ja, med w. En hyllning till hennes egen självständiga omskrivning av namnet. Ja, nu undrar ni varför skribenten har envisats med att skriva två olika stavningar på vår banbrytande entreprenör – Gustava och Gustawa. Hon var mantalsskriven som Gustava, men som vi konstaterat var hon en kvinna med karaktär och uppenbarligen med ett väl utvecklat sinne för design, form och publicitet – “Hos undertecknad finnes godt dricka – Gustawa Sandberg”, annonserade hon i Westerwiks Weckoblad. Kort, tydligt och personligt. Och självständigt.
Gustawas Kök & Bar kommer tydligt att bära arvet från både Gustawa och Stadshotellets ursprungliga estetik. Carl-Johan-stil, stora pelare, sammetsgardiner, prunkande tapeter, svulstigt stoppade möbler i mörka träslag, rotting och mässing allt tillsammans med starka färger och mönster, som naturligtvis möter inplanterade moderna inslag. Maten kommer att bygga på smaker som Stadshotellets gäster – sjömän, handelsmän och rockartister – tagit med sig från alla världens hörn till Västervik. Crossover-rätter där olika smaker möter varandra.
– Här hittar du en juste pata negra och en modern, folklig brödservering. Goda smaker som fläder, ramslök, nässlor blandas med pak choi och korianderolja. En hängmörad småländsk oxfilé, varmrökt Västerviksabborre och en svensk take på steam buns som alla har det lokala råvarutänket och den moderna twisten gemensamt. Det vill säga hela världen möter Sverige, möter Västervik, möter Gustawa. Den kärlek och noggrannhet som Gustawa lade i att brygga öl vill vi också ska genomsyras på tallriken och i vårt bemötande. Här låter vi traditioner möta samtiden och framtiden och fyller ett hål som kanske saknas på restaurangmarknaden, säger Stina Porsgaard, hotelldirektör på Stadshotellet som vi fångar när hon parallellt sitter och korrar etiketter till Gustawas nya öl.
Västervik365 säger lycka till och ser fram emot att få träffa och följa Gustawa som har fått sin rättmätiga återuppståndelse!