Västervik365 har flera gånger skrivit kortare näringslivsnotiser om den gröna och hållbara framgångssagan Inzile. Nu är det dags att introducera dem lite närmare. Inzile är företaget som springer ur en klurig och envis mans visioner om eldrivna fordon. Visioner som realiserades i ett utvecklingsbolag, som blev ett börsnoterat serietillverkningsbolag, till att bli – ett techbolag.
När Västervik365 anländer till Inziles högkvarter och tillverkningslokaler nere på Baumansgatan i Västervik, så sitter deras vd Ragnar Åhgren instängd i ett mörkt litet kontorsrum i hörnet av kontorslandskapet. Endast en skärm lyser på en stol framför honom och en kollega. De båda sitter djupt böjda och är närmast insjukna i skärmen.
– Det är mycket nu, säger Ragnar när han hälsar på oss och för oss genom kontorslandskapet mot ett konferensrum.
Att det är mycket nu verkar vara ett normalläge om man skall titta på Inziles utvecklingskurva de senaste åren. Inzile startades 2012 av designern och innovatören Hansi Kobes som tog fram en prototyp av en elbil anpassat för att fungera som lättare arbetsfordon i urbana miljöer. 2014 gick Ragnar Åhgren in som majoritetsägare och presenterade potentialen av fordonet för marknaden. Som tog emot den med hull och hår. Med hjälp av en nyemission på 45,1 miljoner kronor, tack vare bland annat en investering från logistikjätten Bring, så kunde Inzile som första företag från Västervik börsnoteras 2019.
– Idag är vi 56 anställda och kan vid maxproduktion producera 1 000 fordon per år. Vi upplever att det finns ett stort intresse från potentiella kunder och att vi ligger helt rätt i tiden när stora delar världen nu svänger om för att passa målen om hållbara städer, säger Ragnar.
Inzile finns på fyra platser i Sverige där Västervik är huvudkontor och det är här produktionen görs. Hittills. I framtiden ser Ragnar att de har flera anläggningar med produktionskapacitet om 1 000 fordon per år utspridda på strategiska platser i Norden. Och senare Europa.
Bolaget har två huvudsakliga fordon i sin portfölj. Pro4 Work är ett arbetsfordon med flak med lastkapacitet om 1 000 kg. Pro4 Van utgår från samma fordon och har istället ett skåp med olika funktioner för lastning, distribution och kylförvaring. Flera innovativa och starka varumärken så som Tier, Bring och Picsmart använder dem för en rad ändamål så som att transportera och leverera e-scootrar och klimatsmarta leveranser av paket och mat. De eldrivna arbetsfordonen har en maxhastighet om 50 km/h, komponenterna har en nioåring livslängd och sätts samman i Västervik.
– Inzile jobbar enligt en så kallad cirkulär affärsmodell där vi hyr ut våra produkter på 1–5 år. Vi erbjuder produkter som ligger i linje med de globala hållbarhetsmålen – hållbara städer, hållbar produktion och bekämpning av klimatförändringarna. Vi ser oss alltmer som ett techbolag där fordonet är vår plattform som gör att vi kan realisera våra miljövänliga tjänster. Det kan exempelvis vara en tjänst, geofencing, som vi kommer att kunna tillhandahålla. Den innebär att det går att bestämma en viss högsta hastighet när man kör förbi en skola, berättar Ragnar med nästan en pojkes iver.
Kommer er koppling till Västervik förbli?
– Ja, det är helt klart, så länge jag har möjligheten att påverka så kommer det att vara så. Att kunna bidra med arbetstillfällen till Västervik har legat mig varmt om hjärtat ända sedan Electrolux nedläggning 2004.
Det känns som att ni ständigt söker rätt kompetens från en rad olika områden, Västervik365 är ett fantastiskt skyltfönster. Ta chansen nu, Ragnar!
– I och med vår utvecklingstakt så behöver vi ju kontinuerligt ny kompetens. Den kommande tiden ser vi ett särskilt behov av produktionspersonal och ingenjörer inom hållbarhet.