Turistmagnet i förändring
Vi har träffat Andreas Nilsson, som driver Slottsholmen marina. Hur har båtsemestrandet sett ut under hemestern och vad kommer egentligen hända med gästhamnen framöver? Det och mycket annat pratar vi om i trettonde delen av en serie företagsporträtt du under sommaren hittar här på 365-bloggen.
Hela hans yrkesliv har han spenderat på vattnet, först som dykare och dykinstruktör, därefter genom att ha arbetat i Västerviks gästhamn. Vattnet är lite av ett andra hem för Andreas Nilsson. Sedan 2016 har han ägt och drivit gästhamnen i Västervik, Slottsholmens Marina.
De senaste åren har hamnen fått sig ett ordentligt lyft, särskilt den sidan som vätter mot Slottsholmen. Inför årets säsong invigdes ett flytande servicehus, där man hittar hamnkontoret, tvättstuga, toaletter, duschar. Servicehuset har varit ett populärt tillskott i verksamheten, berättar Andreas:
– Gästerna är jätteimponerade och hur nöjda som helst. Det är väldigt roligt att jobba, ta emot gäster och välkomna dem till Västervik när vi har så här fina faciliteter.
Västervik har under åren blivit en populär hållplats för båtsemestraren på ostkusten. Årets säsong bär dock en tydlig skugga av coronavirusets spridning. Båtturisterna dröjde i inledningen av säsongen, och redan i slutet av juli hade strömmen av båtar in och ut ur hamnen minskat avsevärt. Och det riktiga trycket, det menar Andreas har uteblivit.
– Det har varit mycket mindre besökare än vanligt och säsongen har kortats ner avsevärt, men jag är väldigt nöjd. Det hade kunnat vara helt tomt. Kollegor på andra orter har haft en beläggningsnivå under tio procent, de har det mycket värre, säger Andreas.
Västervik är, enligt Andreas, ett naturligt stopp på seglatsen från Stockholm och Gotland. Nya bryggor har gett hamnen möjligheten att ta emot flera större båtar, något som enligt Andreas har gett skörd.
– Snittstorleken på båtar har ökat om man jämför med föregående år. Vi har båtar inne i hamnen som uppgår till uppemot hundra fot. En fördel med vår hamn är att det är ganska djupt, vilket gör så att vi klarar av att ha stora motorbåtar och segelbåtar som inte alla andra hamnar klarar av, säger Andreas.
Andreas beskriver hamnområdet som en egen liten stadsdel. Trots att mycket har hänt i området de senaste åren har Andreas flera ytterligare projekt på gång. Även den bortre delen av gästhamnen ska fräschas upp och fler båtplatser ska tillkomma.
– Jag har gjort en del stora investeringar under sommaren som inte är offentliga än. Men jag hoppas att allt ska vara färdigt till våren, säger Andreas.
Exakt vilka planer som smids gällande gästhamnens framtid återstår att se, men vi kan förmoda att det fortsatt kommer vara ett viktigt nav i Västerviks näringsliv flera år framöver.