Tema folkliv – Ungdomar om framtiden
Vi fortsätter med vårt tema Folkliv där vi tittar på människobristen i Västerviks kommun och vilka utmaningar och möjligheter vi står inför. Två av nycklarna till att klara de demografiska och kompetensmässiga utmaningar Västerviks kommun står inför just idag och i framtiden är att få ännu fler att flytta hit och att få ungdomar att stanna kvar/komma tillbaka. Det senare ska vi titta på här.
Det är lätt att tro att unga efter gymnasiet vill fly till storstadens mystik och äventyr. Faktum är att storstadsromantiseringen börjar klinga av hos unga. Ett annat faktum är att kvarstannandegraden bland unga i kommunen har haft en stabil ökning sedan 2005 och är nu uppe på 80 procent. Och vi måste sätta vår tillit till ungas benägenhet att vilja stanna kvar eller en dag komma tillbaka för att fylla det stora behov av människor i arbetsför ålder vår kommun behöver i framtiden. Västervik365 åkte till Västerviks Gymnasium för att borra djupare i avgångselevernas tankar om just framtiden. Och den är ljus. Få saker i världen finns det mer energi och framtidsanda i som på en gymnasieskola. Sista anhalten innan total frihet. För att försöka få en bild över hur ungdomar i Västerviks kommun tänker 2023 tog vi kontakt med Västerviks Gymnasium. Vi skickade ut en enkät till alla avgångselever där de fick svara på en rad frågor kopplat till de utmaningar vi har. Och så tog vi ett snack face to face med några för att få en något fördjupad bild. En klar majoritet av elever i årskurs tre säger att de inte kommer att bli kvar i Västerviks kommun efter gymnasiet.
– Jag tror inte att jag blir kvar här direkt efter gymnasiet. Då tror jag att jag vill ut och resa och sen vill jag plugga också, och det ska jag inte göra här utan i Lund eller Uppsala. Det är mycket möjligt att jag kommer tillbaka när jag vill bilda familj, säger Eddie Fridell som går Naturvetenskapsprogrammet. Eddie utgör på något sätt ett typexempel på svar i vår undersökning. Han vill flytta för studier, inte till en storstad utan till en något större stad och han öppnar dörren för att en dag komma tillbaka. Majoriteten av de som
svarat att de kommer att lämna Västervik efter gymnasiet säger också att de en dag tror att de kommer att komma tillbaka.
– Jag tror att väldigt många tänker så. Ut och upptäcka världen lite och sen komma tillbaka till rötterna, säger Eddies klasskompis Leo Bovinder.
Vera Edman och Julia Hilmersson som går i årskurs ett på Vård- och omsorgsprogrammet tror båda att de kommer att bli kvar i Västervik efter gymnasiet. De säger att de väljer att stanna för att de har sina familjer och att de gillar tryggheten i Västervik. Tryggheten i att man känner de flesta och att man hittar överallt. I större städer blir man lätt anonym. Eventuella stigman som tidigare funnits kring att vara kvar i Västervik eller att komma tillbaka syns varken i statistiken eller framkom under samtalet. Vännerna, familjen,
tryggheten och enkelheten är viktigare aspekter.
– Det beror väl på vart min karriär tar vägen. Men jag trivs ju här och har inga problem med att komma tillbaka, säger Benjamin Strandberg, som går i trean på Ekonomiprogrammet inriktning juridik.
Ilaf Sukkari och Lamees Soboh går i tvåan på Introduktionsprogrammet. Ingen av dem ser att de blir kvar i Västervik efter gymnasiet och de tror heller inte att de kommer att flytta tillbaka. Storstadslivet i exempelvis Göteborg lockar vilket gör att de sticker ut både i vår undersökning och en stor europeisk undersökning som gjordes 2021 som visar att storstadslivets charm har tappat i attraktion bland unga. Något majoriteten i undersökningen och samtliga av de tio gymnasieelever vi pratat med har gemensamt är att de ser
positivt på framtiden,
– Jag ser fram emot att bli vuxen och att få ta ansvar för mig själv, säger Catrin Köhler och hennes klasskompis Alice Polgar på Försäljnings- och serviceprogrammet håller med. Samtidigt märks det i svaren att vi står inför faktorer som påverkas av en orolig omvärld.
– Jag är väldigt go with the flow så jag är generellt väldigt optimistisk över det mesta. Sen är jag väldigt spänd över att se var världen tar vägen i framtiden. Det känns som att det kommer att hända väldigt mycket under vår livstid, säger Leo Bovinder.
– Nu fick jag ju en väldigt negativ framtid. Om det blir krig så måste jag ju rycka ut, säger Alice Jiborn och skrattar, Leos klasskompis på Naturvetenskapsprogrammet. Hon vet redan nu att hon skall göra lumpen nästa år vilket får fungera som en brygga innan hon börjar plugga.
Så, summa summarum. Vill ungdomar flytta från Västerviks kommun? Ja. Vill ändå väldigt många stanna kvar? Ja. Vill många av de som flyttar en dag komma tillbaka? Ja. Oavsett vad ni väljer och gör – vår famn står alltid öppen. Vi behöver er alla.
HELA UNDERSÖKNING AV AVGÅNGSELEVER PÅ VÄSTERVIKS GYMNASIUM
Vad är det bästa med Västerviks Kommun?