Västerviksprofilen Ellen Key – för kvinnors rättigheter
Idag uppmärksammar vi internationella kvinnodagen och 100-årsjubiléet för kvinnors rösträtt i Sverige. Vad passar då bättre än att hylla Ellen Key, kvinnan som fortfarande förknippas med Västervik. Ellen var – och är fortfarande – en stark förebild och brann för frågor rörande kvinnors- och barns rättigheter.
Ellen Key föddes den 11 december 1849 på herrgården Sundsholm i Gladhammar söder om Västervik. Äldst i en syskonskara om sex barn blev hon strängt uppfostrad då föräldrarna trodde att fysiskbestraffning och disciplin skulle fostra starka personligheter. Föräldrarna gjorde dock ingen skillnad på flickor och pojkar, en uppfostran som var ovanlig i mitten av 1800-talet. Det var även föräldrarna som uppmuntrade Ellen Key i sitt skrivande. Vid årtiondena runt sekelskiftet var Ellen Key en av Sveriges mest kända och uppmärksammade författare och samhällsdebattörer. Hennes tankar runt skolan och dess uppgift ledde till att hon år 1900 gav ut boken Barnets århundrade. Den utkom i flera upplagor och gavs ut på elva språk. Idag är Ellen Key nästan mer känd i andra länder än i Sverige, och det främst för sina idéer om pedagogik.
Det finns flera skolor i Sverige som är döpta efter Ellen Key, bland annat en högstadieskola i Västervik. Ellen Key ligger begraven på den gamla kyrkogården i Västervik och hennes grav besöks av både turister och lokalbefolkning. I samarbete med Svenska kyrkan och Västerviks museum finns numera också en digital rundvandring ”Kyrkogården berättar” där man kan lära sig mer om Ellen Key och andra Västervikspersonligheter. När skärgårdsbåtarna skulle få nya namn 2020 döptes den ena till Ellen Key efter en namntävling.